Innovaties helpen ouderen langer thuis te wonen

Innovaties helpen ouderen langer thuis te wonen

Innovaties helpen ouderen langer thuis te wonen

Met technische innovaties kunnen cliënten van Agathos thuiszorg in Krimpen aan den IJssel langer en zelfstandiger thuis wonen. Bovendien kan Agathos, onderdeel van Lelie zorggroep, zo meer cliënten helpen in dezelfde tijd.

De huisarts van Arjen Sijtsma (86) wil dat de thuiszorg twee weken lang elke dag zijn bloeddruk, saturatie en gewicht meet. Hij maakt zich wat zorgen over de gezondheid van deze altijd zo zelfstandige Krimpenaar. Verzorgende IG Jacqueline de Raad bestelde een slimme weegschaal, bloeddrukmeter en saturatiemeter. Die koppelde zij aan het persoonlijk digitale dossier van meneer Sijtsma. Hij kan de meting zelf uitvoeren en steeds als hij dit doet, wordt de meting in zijn dossier geregistreerd. “Ik snap er geen hout van dat het werkt, maar ben blij dat het zo kan”, zegt hij. Sijtsma is een van de eerste cliënten van Agathos thuiszorg in Krimpen aan den IJssel die gebruik maakt van deze innovaties. “Voorheen zouden we bij zo’n verzoek van de huisarts elke dag bij de cliënt langs moeten om de meting te doen en zelf te registreren. Dat is zo’n tien minuten per dag en dus al snel een uur per week”, rekent Jacqueline voor. Ook na deze twee weken wil ze de bloeddruk en gewicht in de gaten houden. Dat kan dan beperkt worden tot een paar keer per week, maar scheelt ook dan steeds administratie. “Misschien 5 minuten per week, maar als je bedenkt hoeveel cliënten we alleen in Krimpen al hebben, dan betekent dat dat we met hetzelfde aantal medewerkers meer mensen kunnen helpen met thuiszorg. En dan te bedenken dat we in heel Nederland duizenden cliënten helpen als Agathos en Lelie zorggroep.”


‘Dit is de toekomst’

Jacqueline is ervan overtuigd: dit is de toekomst. Ze is ambassadeur om haar collega’s en cliënten enthousiast te maken van de vele innovatieve mogelijkheden die er zijn. Een horloge die de activiteit van iemand meet, sensors die laten zien wat het leefritme van een cliënt is en of hij niet ’s nachts te veel actief is, een gps-systeem met alarmfunctie die ouderen meer zekerheid geeft als zij de deur uit gaan, het is nog maar een greep uit de mogelijkheden. Het pakket is samengesteld in samenwerking met het bedrijf MobileCare en is vorig jaar getest door twee studenten in Rotterdam. Met bewezen succes. Het overtuigde de grote zorgverzekeraars ervan om de innovaties in de thuiszorg van Lelie zorggroep, waar Agathos onderdeel van is, als een van de eerste zorgaanbieders te vergoeden. In Krimpen slaan de nieuwe innovaties boven verwachting aan, vertelt de verzorgende. “In februari ben ik begonnen met de cursus en nu maakt al 35 procent van onze cliënten gebruik van een of meerdere technologische innovaties. Over twee jaar denk ik dat mensen echt langer en zelfstandiger thuis kunnen blijven wonen. Je ziet nu ook hoeveel mensen uit de oudere doelgroep eigenlijk al heel digitaal vaardig zijn, doordat ze zelf al een smartphone of tablet hebben. Die pikken het vrij snel op.” Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. “Een 95-jarige mevrouw die nog nooit een computer of tablet heeft aangeraakt ga ik er niet mee vermoeien.”

“Ik ben erg blij met hun hulp. De vriendelijkheid, ze staan altijd voor me klaar en je kunt met hen in een gesprek ook de diepte in.”


Schoolvoorbeeld

Het huis van Arjen Sijtsma verraadt zijn digitale interesse. Naast zijn stoel liggen twee tablets en achter in de kamer staat een laptop. “Hier werkt het precies zoals ik had gehoopt. Hij pakt het zo snel op”, zegt Jacqueline. Agathos helpt hem twee keer per week met douchen en aankleden. Door zijn kortademigheid kost dat veel energie. “Hij wil het liefst alles zelf doen, maar is uiteindelijk toch blij dat we hem helpen met de dingen die het meeste inspanning kosten.” Sijtsma is op 86-jarige leeftijd nog goed bij de tijd. Als hij praat moet hij regelmatig even pauze nemen om op adem te komen. Hij vertelt over zijn overleden vrouw die destijds ook thuiszorg kreeg van Agathos. Dat was een bewuste keuze vanwege de christelijke identiteit, die voor de familie Sijtsma heel belangrijk is. “Ik ben erg blij met hun hulp. De vriendelijkheid, ze staan altijd voor me klaar en je kunt met hen in een gesprek ook de diepte in. Over gewone zaken, maar ook over de kerk of het geloof. Dat is heel waardevol voor mij.”


Dit artikel verscheen op donderdag 22 oktober in het Nederlands Dagblad. Wil jij nou ook meebouwen aan de toekomst van de (thuis)zorg? Kijk op www.werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures!

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij